Правозахисники мають інформацію про понад 30,5 тисяч злочинів армії РФ

0
Правозахисники мають інформацію про понад 30,5 тисяч злочинів армії РФ

Понад 30 організацій України, які займаються правозахистом, об’єдналися ще у березні в ініціативу Трибунал для Путіна.

Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує статус потерпілого внаслідок агресії РФ, дасть підставу в майбутньому претендувати на частину репарацій від Росії після перемоги України. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на слова голови правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євгена Захарова.

«Кожному потерпілому в цій війні необхідно скласти заяву про злочин до національного правоохоронного органу, щоб ця заява була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а потерпілий отримав витяг з цього реєстру з посвідченням того, що він постраждав у цьому кримінальному провадженні. Наявність такого витягу знадобиться, коли в майбутньому, ймовірно, складеться ситуація, що репарації розподілятимуть між жертвами, а відповідне підтвердження вже є», — сказав Захаров.

На його думку, всі злочини російської армії в Україні мають бути в одній базі даних.

«Понад 30 організацій України, які займаються правозахистом, об’єдналися ще в березні в ініціативу Трибунал для Путіна. На сьогоднішній день у базі даних, яку вони спільно документують, міститься понад 30 500 злочинів», — зазначив правозахисник.

За його словами, організації надали доступ до цієї бази правоохоронним органам.

«Зазначу, що у нашій базі 2500 викрадень, зниклих безвісти», — сказав Захаров.

Добавить комментарий