Більшість громадян ЄС схвалюють підтримку України у війні — опитування

0
Більшість громадян ЄС схвалюють підтримку України у війні - опитування

Три чверті європейців вважають за правильне підтримувати Київ у боротьбі проти військової агресії Москви.

Переважна кількість громадян у країнах Європейського союзу схвалюють підтримку ЄС після повномасштабного вторгнення Росії. Про це свідчать опубліковані в середу, 14 грудня, дані опитування Євробарометра, яке провели з ініціативи Європейського парламенту у період з 12 жовтня до 7 листопада.

Зокрема, 74% громадян ЄС схвалюють підтримку ЄС після вторгнення РФ.

«У всіх державах-членах ЄС більшість громадян схвалюють підтримку ЄС, при цьому рівень підтримки найвищий показаний у Швеції (97%), Фінляндії (95%), Нідерландах (93%), Португалії (92%) та Данії (92%). Через десять місяців після початку війни в Україні підтримка конкретних заходів, вжитих ЄС, таких як санкції проти російського уряду або фінансова, військова чи гуманітарна допомога Україні, залишається настільки ж високою і становить 73%», — сказано в повідомленні.

У супровідному прес-релізі зазначається, що опитування підтверджує «непохитну відданість громадян Європи не лише підтримці України, а й цінностям, на яких будується Європейський Союз».

На питання про те, які цінності Європарламент має захищати насамперед, найчастіше згадується демократія, захист прав людини в ЄС та в усьому світі та свобода слова і думки.

«Ці цінності українці щодня захищають з моменту неспровокованого та невиправданого вторгнення в Україну російських військ», — йдеться у повідомленні.

Президент Європарламенту Роберта Метсола привітала результати опитування.

«Російська агресія принесла жахливі людські страждання та масові руйнування. Мужність і стійкість українців перед терором вражають. Найкраща відповідь і підтримка, які ми, як Європейський Союз, можемо дати, — це європейська солідарність і європейська єдність. Українці можуть сподіватися на непохитну підтримку Європарламенту», — зазначила вона.

Під час опитування також ставилися питання щодо впливу цієї війни на європейських громадян. Зокрема, майже дві третини громадян ЄС вважають, що їхнє життя зміниться.

Як повідомлялося, практично 55% громадян Росії під час опитування виступили за мирні переговори з Україною. Кількість «прихильників миру» помітно зросла після оголошення часткової мобілізації. Водночас чверть росіян бажає продовження бойових дій проти України.

Добавить комментарий