Зернова угода: Кремль заявив про жест доброї волі

0
Зернова угода: Кремль заявив про жест доброї волі

Росії не вдалося пробити «глуху стіну» колективного Заходу, а угода «не може стояти на одній нозі», нарікає Дмитро Пєсков.

Можливе продовження зернової угоди — це жест доброї волі з боку Росії. Він зроблений з надією на виконання тих домовленостей, які стосуються РФ. Про це сказав спікер Кремля Дмитро Пєсков на брифінгу у вівторок, 14 березня.

Він заявив, що угоду щодо зерна продовжено на 60 днів, хоча ні Україна, ані ООН цього не підтвердили. Журналісти запитали його, чому не йдеться про 120 днів, як це було раніше.

«На жаль, не вдалося пробити глуху стіну колективного Заходу. Умови, які узгоджувалися як невід’ємна інтегральна частина угоди, виконані не були… Угода не може стояти на одній нозі. Тому загалом, звісно, умови для продовження такі, відносні. Але це свого роду, звичайно, жест доброї волі з боку РФ, сподіваючись на те, що все-таки, після такого тривалого часу ті умови та зобов’язання, які були взяті на себе відомими сторонами, будуть виконані», — заявив Пєсков.

Тоді в нього запитали, чи означає той факт, що РФ пішла на продовження зернової угоди, що Москва має впевненість у тому, що положення, які стосуються російської сторони, будуть виконані.

«З цього питання тривають контакти. Всі згодні з тим, що друга частина має бути виконана, і ми, як і раніше, сподіваємося в рамках тієї доброї волі, яку російська сторона демонструє, що ця друга частина буде реалізована», — резюмував Пєсков.

Раніше ЗМІ повідомили, що переговори щодо зернової угоди ще тривають із «усіма сторонами», але особисті переговори з Росією вже завершилися.

Як відомо, зернову угоду було укладено у липні 2022 року та продовжено на 120 днів у листопаді. Її термін спливає вже цього тижня — 18 березня. Україна виступає за продовження операції одразу на рік і пропонує розширити її дію на порт Миколаєва.

Добавить комментарий