Як самостійно перевірити акумулятор автомобіля: звертаємо увагу на важливі параметри

0
Як самостійно перевірити акумулятор автомобіля: звертаємо увагу на важливі параметри

Акумуляторна батарея автомобіля є одним із ключових пристроїв, без якого неможливе функціонування двигуна. Цей елемент накопичує електроенергію, передаючи її на стартер, який забезпечує запуск двигуна. Вбудований генератор заряджає АКБ.

У разі повної втрати заряду або пошкодження АКБ запуск двигуна стає неможливим. Щоб уникнути такої проблеми, необхідно регулярно контролювати стан акумулятора. Розглянемо, на які параметри слід звертати увагу у першу чергу.

Візуальна оцінка

Це найпростіший спосіб контролю стану АКБ. Будь-які зовнішні дефекти акумулятора стають причиною його виходу ладу. До найрозповсюдженіших проблем відносять:

  • тріщини корпусу, які призводять до втрати цілісності акумулятора і його подальшої розгерметизації ;
  • корозію і значне забруднення контактів;
  • сліди електроліту.

АКБ з пошкодженнями потребує негайної заміни. Важливо: якщо ви вирішили самостійно вилучати зіпсовану АКБ, важливо знати яку клему знімати першою. Порушення порядку від’єднання клем призведе до короткого замикання.

Вимірювання напруги

Контролювати рівень напруги АКБ можна за допомогою мультиметра. Це простий у використанні прилад, який має відносно доступну ціну.

Як користуватися мультиметром:

  1. Виберіть потрібний режим вимірювання.
  2. Червоний щуп підключіть до клеми зі знаком «плюс».
  3. Чорний щуп приєднайте до клеми зі знаком «мінус».

Вимірювання напруги

Актуальне значення заряду ви отримаєте на дисплеї вимірювального приладу. Показник у діапазоні 12,5–12,9 В свідчить про те, що АКБ якісно заряджена. Якщо значення нижче, ніж 12,4 В, акумулятор необхідно терміново зарядити. Критичним вважається падіння рівня заряду нижче 11,9 В. У такому разі спостерігається сульфатація пластин, що призводить до остаточного виходу АКБ з ладу.

Використання мультиметра дозволяє лише перевірити актуальний рівень заряду акумулятора. Робочий ресурс і технічний стан можна контролювати за допомогою навантажувальної вилки. Прилад за умови правильного використання дозволяє зімітувати запуск двигуна, викликаючи замикання ланцюга. Користуватися навантажувальною вилкою необхідно за умови повної зарядки АКБ. Температурні показники повинні коливатися у діапазоні від +20 до +25 градусів. Тільки за таких умов можна отримати точні параметри вимірювання. Якщо АКБ знаходиться у робочому стані, напруга становить 7-9 В. Якщо показник нижче, ніж 7 В, АКБ необхідно зарядити.

Якщо ви невпевнені у власних навичках роботи з АКБ, для перевірки її стану зверніться на сертифіковану СТО.

Добавить комментарий