ОП: Україна може забезпечити світовий попит на зерно

0
ОП: Україна може забезпечити світовий попит на зерно

За умови розблокування портів Україна здатна забезпечити світ зерном у цьому та, ймовірно, наступного року.

Запаси зерна України дозволяють задовольнити світовий попит на нього, щонайменше, цього року. Про це у коментарі Newsweek розповів радник президента з економічних питань Олег Устенко, повідомляє прес-служба ОП.

До вторгнення Росії Україна щомісяця експортувала Чорним морем понад 6 млн. тонн зерна. Наразі через блокування портів Україна перенаправила експорт через залізничні та автомобільні колії. Але вони мають нижчу пропускну здатність, ніж порти. Наприклад, у квітні залізницею було вивезено лише 617 тисяч тонн продукції.

Устенко зазначає, що РФ від початку вторгнення планувала блокаду українських портів з метою створення продовольчої кризи у світі, щоб тиснути на Захід.

«Вони одночасно розігрують різні карти на одному столі — енергоресурси, їжа, плюс проводять свою «військову операцію» на нашій землі та руйнують інфраструктуру, а також знищують усі наші продовольчі запаси», — пояснив він.

Устенко також додав, що зараз Росія обстрілює будь-які кораблі, які з’являються у Чорному морі. Але якщо в регіоні буде оголошено припинення вогню, Україна швидко відреагує і судна із зерном вийдуть із портів.

«Якщо бої припиняться, ми могли б зробити це майже відразу, тому що у нас є доступ до основних портів… Я вважаю, що єдиний спосіб доставити зерно на світові ринки – це зупинити війну або, принаймні, припинити всі військові дії у Чорному морі», – наголосив він.

Добавить комментарий