У Нацбанку дали прогноз щодо програми МВФ

0
У Нацбанку дали прогноз щодо програми МВФ

Робота поточної місії фонду має закласти основу повноцінної програми кредитування, на яку розраховує Київ.

Україна розраховує на запуск повноцінної програми фінансування Міжнародного валютного фонду у 2023 році. Про це заявив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук в інтерв’ю РБК-Україна, яке було опубліковане 15 листопада.

Основою для дискусії із запуску програми кредитування стануть підсумки моніторингової програми, перегляд якої очікується на початку наступного року.

«Моніторингова програма має закласти основу нашої макроекономічної політики і фундамент для отримання фінансування від інших міжнародних партнерів. А також ця моніторингова програма має стати перехідним містком до повноцінної програми з МВФ, яка передбачатиме надання фінансування», – зазначив Ніколайчук.

У рамках нової програми МВФ відслідковуватиме кількісні параметри, а також показники ефективності, схожі на ті, які Україна традиційно мала у програмах stand-by та у програмах розширеного фінансування, уточнив заступник голови НБУ.

«Ми сподіваємося, що перший перегляд цієї моніторингової програми на початку наступного року стане основою дискусії щодо запуску повноцінної програми з фінансуванням», – наголосив він.

Ніколайчук додав, що параметри майбутньої програми є стандартними для країн, які підтримує фонд. При цьому говорити про обсяги фінансування МВФ не так важливо.

«Нам важливіше, щоб програма дала нашим міжнародним партнерам певний рівень довіри, комфорту і дозволила залучати від них набагато більші суми, необхідні, у тому числі, для того, щоб отримати 38 мільярдів доларів, які закладені у бюджеті у вигляді зовнішнього фінансування», – підсумував заступник голови НБУ.

Нагадаємо, 11 листопада місія МВФ почала роботу з представниками України у режимі онлайн. Її результати мають стати основою програми розширеного фінансування, на яку розраховує Київ.

Добавить комментарий