Із законопроекту про містобудування прибрали корупційні ризики — НАЗК

0
Із законопроекту про містобудування прибрали корупційні ризики - НАЗК

Окремі норми законопроекту №5655 у Нацагентстві с питань запобігання корупції назвали «частиною Антикорупційної стратегії».

Депутати профільного комітету Верховної Ради врахували всі зауваження Національного агентства з питань запобіганнякорупції під час підготовки до другого читання проекту закону про містобудівну реформу. Про це заявив голова НАЗК Олександр Новіков в інтерв’ю Цензор.нет.

За його словами, висновок антикорупційної експертизи на законопроект №5655 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності агентство передало до Ради понад рік тому.

«Текст до другого читання був надісланий нам комітетом лише два тижні тому. Ми його проаналізували, встановили, що більшість наших зауважень було враховано, і норми, які могли створити корупцію, були приведені у відповідність до наших рекомендацій. Але з’явилися нові місця цього закону, ми їх ідентифікували та надіслали коментарі з пропозиціями до комітету. Ці зауваження також було знято у доопрацьованій редакції законопроекту», — сказав глава агентства.

Новіков звернув увагу на окремі статті законопроекту, які несли «величезні корупційні ризики».

«Для прикладу: самовільним будівництвом у проекті до другого читання — і очевидно, що це був величезний корупційний ризик — не вважалося порушенням містобудівної документації», — сказав він.

Загалом окремі норми законопроекту №5655 Новіков назвав «частиною антикорупційної стратегії».

«Містобудування та розподіл земельних ресурсів — це, за результатами наших опитувань, одна з найбільш корумпованих сфер суспільних відносин. І вони є одним із головних пріоритетів антикорупційної стратегії на 2023-2025 роки. Насправді окремі позитивні норми цього законопроекту — 5655 — це частина Антикорупційної стратегії», — наголосив він.

У свою чергу, видання Цензор.нет зазначає, що згідно з переліком зауважень НАЗК пропонувалася чітка процедура припинення права на будівництво та анулювання дозвільних документів у разі встановлення органом нагляду правопорушень з боку забудовника.

«Зокрема, йдеться про анулювання права на будівництво на підставі документів, що суперечать містобудівному законодавству. Якщо об’єкт будівництва будується з порушенням вимог містобудівних умов та обмежень та містобудівної документації, НАЗКзапропонувало вважати його самовільним. Невідповідність даних та відомостей вимогам містобудівної документації з метою отримання містобудівнихумов та обмеженьмають стати підставою для відмови у наданні цих умов та обмежень. Ці зауваження враховані комітетом при підготовці документа до другого читання», — пише видання.

Крім того, враховано зауваження щодо скасування принципу мовчазної згоди щодо відновлення права на виконання підготовчих або будівельних робіт замовником/генеральним підрядником у разі навмисного, з метою отримання незаконного прибутку, невиконання своїх обов’язків уповноваженою особою органу містобудівного контролю щодо припинення порушень містобудівного законодавства.

Низкапоправок, внесених на підставі пропозицій НАЗК, стосуються органів місцевого самоврядування та їх повноважень з питань містобудівного регулювання. Зокрема, у попередній редакції законопроекту не було передбачено обов’язку архітектора розробляти проект з урахуванням вимог містобудівної документації на місцевому рівні -лише на національному. Також не було передбачено відповідальності за порушення таких вимог, а також перевірку їх дотримання експертними організаціями. За рекомендацією НАЗК відповідні положення мають бутивключені до законопроекту до другого читання.

Розгляд законопроекту №5655 щодо зміни системи містобудування у другому читанні очікується сьогодні, 13 грудня 2022 року.

Добавить комментарий