Посланець Китаю обговорив «українську кризу» у ФРН

0
Посланець Китаю обговорив

Панацеї для вирішення «кризи» немає і всі сторони повинні почати з себе, зазаначив Лі Хуей.

Спецпредставник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей у рамках своєї місії відвідав Німеччину, де обговорив питання з політичного врегулювання «української кризи» з державним секретарем МЗС ФРН Андреасом Міхаелісом. Про це повідомило МЗС Китаю у четвер, 25 травня.

У розмові з німецьким колегою Лі Хуей заявив про послідовну й чітку позицію Китаю в українському питанні, основою якої є сприяння мирним переговорам та політичному врегулюванню. Він нагадав слова китайського лідера Сі Цзіньпіна, що панацеї для вирішення кризи немає і всі сторони повинні почати з себе та створити сприятливі умови для формування взаємної довіри й відновлення мирних переговорів.

«Китай підтримує європейські країни в тому, що починати потрібно з основних причин кризи і знайти рішення як для симптомів, так і для основних її причин, а також докласти зусиль для довгострокової стабільності європейського континенту», – сказав китайський дипломат.

За його словами, Китай готовий продовжувати підтримувати тісні контакти з Німеччиною стосовно припинення війни та «реалізувати важливий консенсус, досягнутий лідерами двох країн, і забезпечити більше стабільності та позитивної енергії для світу».

Андреас Міхаеліс, зі свого боку, висловив високу оцінку німецькою стороною активності Китаю щодо послаблення «кризи в Україні».

«Для Німеччини та Китаю необхідно й дуже корисно зміцнити діалог щодо низки важливих міжнародних та регіональних питань, включаючи питання України. Німеччина готова співпрацювати з Китаєм для покращення комунікації та обмінів на всіх рівнях і сприяти мирному вирішенню кризи», – цитує німецького дипломата МЗС КНР.

Згідно з попереднім планом, Берлін має стати останньою європейською столицею в нинішній місії Лі Хуея. Теперт він планує відвідати Москву. Після переговорів з російською стороною спецпосланець повернеться до Пекіна та проінформує вище керівництво Китаю про результати своєї поїздки та запропонує подальші кроки в миротворчих зусиллях КНР.

Нагадаємо, 26 квітня глава КНР Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Після розмови стало відомо, що Китай направить спецпредставника уряду у справах Євразії з візитом в Україну та інші країни Європи для поглибленого спілкування з усіма сторонами з питання політичного врегулювання «української кризи».

Добавить комментарий